DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Adana °C

İtalya’da restoran sahipleri koronavirüs yasaklarına başkaldırdı!

İtalya’da, Kovid-19 kısıtlamaları çerçevesinde sadece paket servisi yapmalarına izin verilen restoran sahipleri cuma günü dükkanlarını açarak bir sivil itaatsizlik hareketi başlattı. Salgından en kötü etkilenen Avrupa ülkelerinin başında gelen İtalya’da restoranlar aylardır kapalı kaldıkları için çok büyük sıkıntı içinde bulunuyor.

İtalya’da restoran sahipleri koronavirüs yasaklarına başkaldırdı!
REKLAM ALANI
16.01.2021
749
A+
A-

Koronavirüs tedbirleri kapsamında yaklaşık 4 aydır müşteri kabul edemeyen restoran sahipleri, ekonomik olarak zor durumda olduklarını belirterek 15 Ocak’tan itibaren sivil itaatsizlik eylemine başladı.

Sosyal medyada #ioapro (ben açıyorum) etiketiyle örgütlenen sivil itaatsizlik hareketine 48 farklı şehirde yaklaşık 60 bin işletmenin katılacağı bekleniyordu ancak katılımın beklenenin oldukça altında kaldı.

ARA REKLAM ALANI

İçişleri Bakanlığı eylem nedeniyle güvenlik güçlerinin ve kontrollerin sayısını arttırdı ve eyleme katılacak olan müşterilerin de cezaya tabi tutulacağını duyurdu.

Monza kentinde daha önce eyleme katılarak restoranını açacağını duyuran Aldo Rotunno, 2 gün içinde 50’yi aşkın rezervasyon isteği aldığını söyledi. Gün içinde güvenlik güçlerinin 2 kez dükkanına gelerek kontrol yaptığını ve olası cezalar hakkında uyardığını belirten Roturno, “Diğer katılımcılar da tek tek vazgeçti. Hem tek başımıza kaldığımız için hem de müşterilerimizi sıkıntıya sokmamak için eyleme katılmaktan son anda vazgeçtik.” şeklinde konuştu.

Devletten son 3 ay içinde 2 bin euro yardım aldığını belirten işletmeci, söz konusu meblağın restoranın bir aylık elektrik faturasını karşılamadığını söyledi. Roturnno, işlerin bu şekilde devam etmesi halinde ekonomik olarak en fazla 3 ay dayanabileceklerini ifade etti.

‘Kibar protesto’ olarak da anılan eyleme katılan restoran sahipleri, dükkanlarını açarak masalara müşteri alsa da eylemin sembolik düzeyde kalması amacıyla yemek servisi yapmayacaklarını duyurmuştu ancak sosyal medyaya yansıyan görüntülere göre açılan bazı restoranlarda yemek servisi oldu. Restoranlarda müşterilerin kontrol yapmaya gelen polis ekiplerine tepki gösterdiği görüldü.

Eyleme katılan işletmelere 4 bin euro’ya kadar ceza kesildi.

İtalyada restoran sahipleri koronavirüs yasaklarına başkaldırdı

HAREKETE DESTEK VEREN SALVİNİ’YE TRUMP BENZETMESİ

Aşırıcı sağcı Lega Partisi lideri Matteo Salvini, sivil itaatsizlik hareketine destek verdi.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Alessia Morani, sosyal medya üzerinden canlı yayında hareketin öncüleriyle buluşan Salvini’yi ABD Başkanı Donald Trump’a benzetti. Morani, “Eski İçişleri Bakanı, zor durumda olan insanların acısını kullanarak kuralları ihlal etmeye kışkırtıyor” ifadesini kullandı.

20 MİLYAR EURO DESTEK FONU AYRILDI

İtalya’da hükümeti, Kovid-19 salgını nedeniyle işletmeler için 20 milyar euro (yaklaşık 180 milyar TL) destek fonu ayırdı. Restoran sahipleri, bir önceki yıldaki gelirleri oranında ekonomik destek alabilecek.

Bölgesel bazda kısıtlamaların uygulandığı İtalya’da restoranların akşam 22’ye kadar paket servisi şeklinde çalışmasına izin veriliyor.

17 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek yeni kısıtlamalarda, kafelerin hizmet süresi akşam üzeri 18’le sınırlandırıldı.

İtalya’da yeni tip koronavirüs salgınının başından beri toplam 2 milyon 352 bin 423 kişi Kovid-19’a yakalandı, 81 bin 325 bin kişi hayatını kaybetti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.