Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Taha Toros vefat etti
31 Ocak 2012, 09:33

Taha Toros vefat etti

TÜRK edebiyatının, Çukurova'nın ve Adana'nın önemli kişiliklerinden Taha Toros, 100 yaşında yaşamını yitirdi.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nin (ÇGC) fahri üyesi olan Toros, isteği üzerine İstanbul'da toprağa verildi. Vasiyeti nedeniyle, ölümü ile ilgili bilgi toprağa verildikten sonra ailesi tarafından açıklandı.

ADANA (DHA) - Adana'da 1912'de doğan, 3 çocuk ve 4 torun sahibi tarihçi-yazar Toros'un vefatının ardından ÇGC'den yapılan yazılı açıklamada, "İlk ve ortaokulu Tarsus'ta okuyan, lise öğrenimini Adana'da, yüksek öğrenimini de İstanbul'da yapan Toros, devletçe gönderildiği Fransa'da 2 yıl araştırma ve incelemelerde bulundu. Okul çağlarında başladığı edebiyat, tarih, folklor, sanat ve biyografi alanlarındaki çalışmalarını, çoğunun konusu Çukurova olan  17 kitapta topladı" denildi.

DOLU DOLU BİR YAŞAM

ÇGC'nin açıklamasında 1927 yılından itibaren Tarsus Yeni Mersin, Yeni Adana, Maarif Mecmuası, Çukurova'da Memleket Mecbuası, 1931 yılında Son Posta, 1934-1936 arası Sedat Simavi'nin yayınladığı Yeni Gün Mecmuası, 1937-1940 yılları arasında Adana'da Ticaret Gazetesi ile Çukurova'da Ticaret Mecmuası mesul müdürlüğü ve başyazarlığı yapan Taha Toros ile ilgili şu bilgiler verildi:

"Türkiye'nin tüm illeriyle Paris, Nice, Londra, Viyana, İsviçre ve İtalya'da incelemeler yapan Taha Toros, kültür tarihimizle ilgili zengin bir arşiv oluşturdu. 1937-40 yılları arasında Adana Ticaret ve Sanayi Odası'nda Genel Sekreterlik yaptı. Toros Demetleri adındaki ilk kitabını 1929 yılında lise öğrencisiyken yayınladı. Ünlü halk ozanımız Dadaloğlu'nu anlatan ve aynı adla yayınladığı Dadaloğlu kitabı da ülkemizde halk ozanımızı tanıtan ilk kaynak eser oldu. 1929-50 yılları arasında 16 kitap yazdı. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nin Kültür Yayınları serisinde ilk kitabı, 1981 yılında 'Atatürk'ün Adana Seyahatleri' adıyla yayınlandı. Yazdığı birçok piyesler radyo ve halkevlerinde sahnelendi. Adana Marşı'nın güfte ve bestesini yaptı. Türkiye adına iki uluslararası kongreye katıldı. Türk Dil Kurumu'nun kuruluşundan bu yana üyeliğini yapan Taha Toros, ÇGC'nin onursal üyesi, Paris'teki Pier Loti Dostları Cemiyeti ile Milletlerarası Kültür Mübadele Teşkilatı'nın da üyesiydi."

Diğer Haberler

BUGÜNKÜ KENT GAZETESİ SAYFALARI

KÖŞE YAZARLARI

Osman PALAMUT Osman PALAMUT
Tayland yolcularına tepkiler var!
Mehmet ÖZLER Mehmet ÖZLER
Ailede biz neredeyiz?
OğuzAdem SELÇUK OğuzAdem SELÇUK
Baçınağzı var mıydı?
Hatice ŞAHİN Hatice ŞAHİN
İngiliz Okulu ve Enosis...
Mehmet POYRAZ Mehmet POYRAZ
"Aile parçalanırsa..."

SİTE ANKET

Sizce en başarılı ilçe belediye başkanı ?(08.04.2012)
















FOTO GALERİ

ESKİ ADANA
ESKİ ADANA
altın fiyatları altın